Wat is Bewindvoering of Beschermingsbewind?

Bewind (ook wel beschermingsbewind of onderbewindstelling genoemd) is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand, of door overbesteding tijdelijk of blijvend niet meer in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen. Als deze situatie zich voordoet kan iemands geld en goederen onder bewind worden gesteld.

De persoon in kwestie mag niet meer zelf beslissen over zijn bezittingen en rechten, zoals bijvoorbeeld een huis, loon, vermogen of een uitkering. Een bewindvoerder beschermd dan deze zaken. Vandaar de officiële term: beschermingsbewind.

De persoon in kwestie blijft wel handelingsbekwaam, maar mag dus niet meer beslissen over die zaken die onder bewind staan.

De kantonrechter benoemd een bewindvoerder en ziet toe op zijn werkzaamheden. U kunt onderbewindstelling voor uzelf aanvragen of voor een familielid tot in de 4e graad. Familie tot in de 4e graad zijn (groot)ouders, (klein)kinderen, broers en zussen, ooms en tantes. Ook hulpverleners en gemeenten kunnen het bewind aanvragen.

Kaart
Opbellen
E-mail